Vyplatí se vyrábět máslo?

A máme tady krásný příklad na nepřímou úměru z praktického života!

V roce 2017 zdražilo máslo. A protože máslo máme všichni rádi a hudrání necháme starším generacím, my začneme hledat způsob, jak si pořídit máslo levněji 😉 Po chvilce googlení zjistíme, že máslo se vyrábí ze smetany tlučením. Mlátit a tlouct něčím jsme se naučili ještě dříve než chodit, tak to nemůže být těžké. Hurá tedy pro smetanu ať máme co mlátit.

CHA! V obchodě je plný regál smetan, liší se cenou a procentem tuku. Chytří na to příjdou sami, chytřejší si nechají poradit, že na máslo je třeba co nejtučnější smetanu. Protože právě ten tuk (máslo) chceme ze smetany dostat, že? Jenže ta nejtučnější smetana je taky nejdražší.

Nastává tedy zásadní otázka: VYPLATÍ SE TO? Kolik másla vyrobím ze smetany?

A tady přichází na řadu trojčlenky

1) Kolik másla vyrobím ze smetany?

Máslo není čistý (100%) tuk. Máslo má jen 82% tuku. Nejtučnější smetana kterou jsme našli má 33% tuku. A teď se zamyslíme: Čím méně tuku má smetana, tím více jí potřebuji na výrobu másla. Takže nám z toho vyleze krásná trojčlenka na nepřímou úměru.

250 g másla ….. 82% tuku
x g smetany ….. 33% tuku

No dopočítat to snad zvládneme sami. Ne? Tak mrkni sem.

2) Vyplatí se to?

Aneb kolik mě bude stát smetana na výrobu kostky másla?

250 g smetany …. 32 Kč
x g smetany …. y Kč

Máš tam moc písmenek? To se ti jen zdá. Za x dosadíš výsledek z předchozího příkladu a y bude cena tvého doma vyrobeného másla. Stačí porovnat s cenou kupovaného másla a víš zda se to vyplatí či nikoli 😉

Pokud brečíte nad spoustou počmáraného papíru a nic jste nevypočítali, nezbývá vám nic jiného než to vyzkoušet. Pokud jste se dopočítali odpovědi, gratuluji, jste šikovní počtáři. Teď je třeba vyzkoušet svou manuální zručnost a ověřit teorii v praxi.

Hodně štěští všem 🙂